donderdag 29 september 2011

Witlof.. Vegetable for all year long!

Het meest bekende recept in Nederland is toch wel de ouderwetse witlof met ham en kaas. Zelf houd ik absoluut niet van ham en gesmolten kaas maak je mij ook niet echt blij mee.
Maar.. de mogelijkheden met witlof zijn enorm! Het is het hele jaar door bereikbaar en met veel combinaties erg lekker te maken. Ook is de bereiding erg makkelijk, zowel gekookt als rauw.

De nieuwste trend is roerbakken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het heel lekker vinden. Naast roerbakken kan witlof ook gebruikt worden voor salades en in oven- of grillschotels.

Een leuke, gezonde en lekkere combinatie is die van witlof en fruit. Omdat deze groente van nature als rauwe variant een redelijk bittere smaak heeft, maakt de zoetheid van fruit het allemaal wat zachter en ideaal voor een zomerse salade.

Hieronder een eigen variant van de witlof salade. Het fruit en de frisse dressing maken dit een ideaal bijgerecht voor een barbecue of een zomerse tapas avond.
Ingrediënten voor 4 personen
3 stronkjes witlof
1 eetlepel cranberry’s
1 appel (Granny Smith)
1 blikje mandarijn partjes
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels yoghurt
Paprikapoeder
Zout
Peper
Blokjes geitenkaas
Pecan noten en walnoten

Verwijder alleen de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje weg. Als de pit erg groot is, deze ook verwijderen. Halveer de witlof en snij de harde kernen eruit. Was de witlof en snij het fijn, maar bewaar 4 mooie blaadjes om te garneren.
Schil de appel. Verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne reepjes.
Pel de mandarijn, haal de partjes los en snij ze door.
Roer de olijfolie los met de yoghurt en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.

Schep de cranberry’s met de appel, gesneden witlof, geitenkaas en de mandarijn partjes door de saus.
Leg de blaadjes witlof in een schaal en schep de salade erbij.
Lekker met wat volkoren pasta, of meergranen brood.


Home-made witloof salad, with whole-grain penne.

Chicory/Witloof:

Belgian endive is also known as French endive, witlof in Dutch or witloof in Belgian Dutch, witloof in the United States, chicory in the UK, as witlof in Australia, endive in France, and chicon in parts of northern France and in Wallonia. It has a small head of cream-coloured, bitter leaves, what makes it a perfect ingredient for salads and other varieties. The well known Dutch specialty with witloof is cooked and made with ham and cheese.

The new trend in preparing witloof is to stir-fry it. By this way of cooking, you will remove the bitter taste and make it much more sweeter what makes it more interesting for kids to eat. Witloof is full of vitamins and together with some other vegetables, peas or pasta, a perfect dish! A nice way to vary with this vegetable, is to mix it with some dried fruits. The sweetness from the fruit will lower the bitter taste of the witloof what makes it very usefull to put in salads.. The following recipe is one of my own and perfect as a side dish when you prepare a barbecue or just some meals for a summer night with friends.

Ingredients for 4 persons:

3 pieces of witloof
1 table spoon of dried cranberries
1 apple
1 orange or sliced mandarin
2 table spoons olive oil
2 table spoons yoghurt
Curry powder
Salt & pepper
Sliced goats cheese
Pecan-nuts and walnuts

Remove the outer leaves of the witloof and cut the bottom off. Cut them in halve en make thin slices. Keep 4 big leaves for the end to finish.

Prepare the apple and orange and cut them in thin slices as well. Mix the olive-oil, with the yoghurt and add curry powder, salt and pepper by taste.

In the end, mix the cranberries with the apple, orange, witloof and goats cheese. Add the dressing and finish with nuts and leaves! Nice to combine with some whole-grain bread, or pasta..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten