zaterdag 30 juli 2011

Carrot cake!

Worteltjestaart.. Huh? Ja, taart met wortels!

Een Zwitserse variant van de welbekende ‘Carrot Cake’ uit de VS. Tijdens mijn reis naar New York, heb ik cupcakes en carrot cake aangeschaft bij Magnolia Bakery, de bekende bakkerij beroemd om zijn overheerlijke cupcakes uit Sex & the City. En dat is zeker geen woord teveel. Bij binnenkomst kan je achterin de rij aansluiten, maar wordt je ondertussen vermaakt met een blikje in de keuken en kijk je je ogen uit naar al dat lekkers. Bij de kassa aangekomen weet je door al die keus niet meer wat te nemen..

Om de verscheidenheid van deze bakkerij te proeven en dan met name de Amerikaanse keuken, heb ik 2 punten Carrot cake genomen, met daarnaast 2 cupcakes in de smaken red-velvet en banaan-walnoot.
Al het zwoegen van de gepassioneerde bakkers proef je gelijk! De cupcakes zijn heerlijk zacht, zitten vol smaak en de topping is romiger dan je ooit hebt geproefd! De carrot cake wordt gemaakt van ‘carrots’ en veel ‘cream cheese’ met stukjes pecannoten, amandelen en walnoten! 1 punt is eigenlijk al te veel voor een  persoon aangezien het echte Amerikaanse porties zijn en de roomkaas goed vult. Maar een paar hapjes doen je werkelijk smelten en genieten van de heerlijke verse taart!

De Zwitserse versie van worteltaart , heet Rüeblitorte. Na een tip en een heelijk voorproefje van een collega, heb ik hem zelf ook eens uitgeprobeerd.. 
 De geraspte wortels maken de taart sappig en benadrukken de smaak van amandelen. De taart verschilt iets met de Amerikaanse. Hier zit geen roomkaas en boter in, wat hem gelijk minder vet en vullend maakt. Ook worden er meer amandelen gebruikt die een heerlijke overheersende smaak aan de taart geven. Een heerlijk en geurig gebak voor een verjaardag,
of .. omdat het gewoon kan!!


Et voila, het resultaat..



Benodigdheden:
 6 eieren - 300 gr suiker - 300 gr heel fijn gemalen amandelen - 250 gr rauwe wortel - 50 gr bloem - rasp van een onbehandelde citroen - 1 theel bakpoeder - 1 theelepel vanille-extract (te koop in keukenflesjes bij AH) - wat poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180gr.C. Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Maak de wortels schoon en rasp deze fijn. Scheid de dooiers van de eiwitten. Roer de dooiers met de suiker, citroenrasp en vanille-extract schuimig. Klop de eiwitten stijf. Roer de wortelrasp. gemalen amandelen, gezeefde bloem en bakpoeder door het dooiermengsel. Spatel voorzichtig het eiwit erdoor.
Schep de massa in de springvorm en bak de taart in 60 minuten lichtbruin en gaar. Laat de taart een beetje afkoelen en stort hem op een platte schaal. Laat helemaal afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Je kan ook zelf glazuur maken door 150 gram poedersuiker te mengen met een klein beetje water.

Om het helemaal creatief af te maken:
Meng 3/4 van de marsepein met een klein beetje oranje kleurstof. Meng de rest van de marsepein met een heel klein beetje groene kleurstof. Voeg evt. poedersuiker toe. Boetseer hiervan worteltjes en versier de taart hiermee. Met een minuscuul beetje cacao geef je de worteltjes een authenthiek ′zanderig′ uiterlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten