Oatmeal, a world-wide well known piece of healthy food! Be creative and mix it with fruit, yoghurt, milk or bake cookies from it!
I start the day by boiling some water and let 3 table spoons of oatmeal get soaked by this water. Next, I add some fibres from Kellogs and mixed fruit.. Superhealthy and the fibres make you feel filled until lunchtime. It’s better to take breakfast like a king, lunch like a prince and have dinner like a, well.. poor guy;) A breakfast has to be full of energy. It’s a logical way of thinking, because this will prepare your body and digestion for the day.
Ok, on to the cookies. It’s a healthy delicious snack and the raisins makes it sweet, without putting a lot of sugar in it.. I also added a banana and only used 50 grams of brown cane sugar. With this recipe you will get about 25 small cookies. I made them as a side dish for a high-tea baby shower.
If you think the cookies could be sweeter, just dip them in marmalade. Honey, chocolate.. whatever!
Needs:
5 gr butter
125 gr brown cane sugar / 50 gr brown cane sugar, 1 banana
1 egg, stirred
125 gr self rising flour
55 gr oatmeal
175 gr raisins
Heat the oven at 180 degrees Fahrenheit. Mix the butter and sugar well. Add the egg and keep mixing well. Riddle the flour above the dough, add the oat meal and raisins and keep stirring well. Scoop pieces of dough in the size of a teaspoon on an ovenplate and keep enough space to let the cookies rice.
Let them bake for 10 -15 minutes until the cookies are light-brown. Keep the cookies on a plate outside of the oven to cool off. You can keep this delicious cookies for 3-4 days in a hermetic box.
Notice: They are the best 1 day after baking!
Havermout, superfood!
Iedereen kent de brinta papjes van vroeger wel. Ik ook, maar op een gegeven moment gaf ik toch liever de voorkeur aan een lekkere boterham met boter en hagelslag! Nu is brinta wel een beetje te vergelijken met havermout, het zijn allebei havervlokken en zetten uit als hier een warme substantie bij wordt geschonken.
Sinds ik vezelrijk en bewuster ben gaan leven, is havermout 1 van de basis ingrediënten van mijn ontbijt.
Havermout is een uitstekende bron van oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte in het bloed helpen verminderen, zodat ook het risico van een hartziekte verkleint. Ik drink al jaren geen melk meer door een allergie, lang geleden. Maar.. havermout is prima te bereiden met andere producten! Laat het bijvoorbeeld wellen in heet water en meng het vervolgens met wat yoghurt, honing en krenten. Lekker, gezond en vezelrijk ontbijt! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, aangezien je lichaam een goede start nodig heeft, net als je spijsvertering.
Met havermout kan je heel veel kanten op en er de lekkerste dingen mee maken. Zoals.. koekjes! En gezonde ook nog.. Als de helft van de suiker wordt vervangen door een banaan blijven de koekjes net zo zoet en geeft het een fruitige smaak. Met dit recept maak je ongeveer 25 kleine koekjes, of 15 grote koeken. Serveer er een schaaltje jam of honing bij om het net wat zoeter of gezelliger te maken! Erg leuk voor een high-teaJ
Benodigdheden:
5 g boter, op kamertemperatuur
125 g lichtbruine ruwe rietsuiker (of 50 gr, + 1 banaan)
1 ei, losgeklopt
125 g zelfrijzende bloem
55 g havermout
175 g rozijnen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter en de suiker tot ze bleek en schuimig zijn. Voeg het ei toe en blijf kloppen. Zeef de bloem boven het deeg, voeg de havermout en de rozijnen toe en meng goed.
- Schep opgehoopte theelepels van het deeg op 3 ingevette bakplaten en laat voldoende ruimte vrij tussen de koekjes zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens het bakken.
- Bak de koekjes 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen op de bakplaten, leg ze dan op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. U kunt deze koekjes 3-4 dagen bewaren in een luchtdichte doos.
Weetje:
• Rozijnen zijn een goede bron van ijzer, kalium, voedingsvezels en natuurlijke suikers..
Variaties:
• Voeg de fijngeraspte schil van 1 kleine citroen of sinaasappel toe aan het deeg, samen met de havermout en de rozijnen.
• Zeef 1-1½ tl gemalen, gemengde kruiden, kaneel of gember samen met de bloem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten