dinsdag 9 augustus 2011

Healthy dinner of the week..

Voor de vegetariërs en flexitariërs onder ons.. Er is tegenwoordig zoveel veelzijdigheid te vinden in vleesvrije lekkere menu’s.. Het parttime vlees eten of volledig bannen van de karbonaadjes begint steeds meer een trend te worden nu duidelijk is hoe lekker en gevarieerd je kan koken zonder vlees. De vleesproductie is daarmee eén van de meest milieu vervuilende producties over de hele wereld. Dat neemt niet weg dat je al het vlees moet laten staan..

1 a 2 keer een vleesvrije avond per week is helemaal zo slecht nog niet! Zelf experimenteer ik al jaren met verschillende vleesvervangers omdat ik nauwelijks vlees eet. Bij de plaatselijke supermarkt komt het vleesvervanger-schap steeds meer in het zicht en krijgt meer diversiteit en aandacht.

In de boekenwinkel verschijnen wekelijks nieuwe vegetarische kookboeken met de heerlijkste gerechten en wat betreft het culinair uit eten gaan, worden de vegetariërs tegenwoordig steeds meer verwend.. Mijn favoriete vleesvervangers zijn onder andere falafel, vegetarisch gehakt en groente/ sojaballetjes. Maar een lekker stuk kaas door de salade of pasta vind ik ook heerlijk!

Nu het recept van de week.. Dit bestaat uit vegetarisch gehakt en kidney bonen. Allebei bronnen van enorm veel vitamines, eiwitten en vezels. Goed om te eten na het sporten in plaats van ervoor! (de bonen kunnen opspelen tijdens het sporten;))

Benodigdheden:

1 pak vegetarisch gehakt (AH)
1 blik kidneybonen
½ blik fruitcocktail, of evt. vers fruit
1 zak roerbakgroenten (champignons)
2 theelepels Mexicaanse taco-kruiden
1 theelepel cayenne peper
1 eetlepel ketjap manis
1 sjalotje

Verwarm een braadpan met 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de sjalot fruitig. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak gedurende 2 minuten.
Roerbak de zak groenten mee en voeg geleidelijk de kruiden, cayenne peper en ketjap toe.
Schep alles door gedurende 5 minuten tot de groenten zijn geslonken.

Voeg de bonen en een half blikje fruitcocktail toe met de helft van het vocht. Roer dit goed door en laat het mengsel 10 minuten door braden met de deksel op de pan.

Et voila! Een heerlijk en gezond vegetarisch gerecht! Serveer er wat bruin brood bij met roomboter om het af te maken;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten