zaterdag 23 maart 2013

Modemerken op weg naar de top.



De hectische, internationale modeweken zijn op dit moment aan hun laatste dagen begonnen en laten hierna de rust terugkeren in de 4 grootste modesteden van de wereld.
Met Parijs als ultieme afsluiter kunnen we onze gedachtes en inspiraties de gang laten gaan in afwachting naar de realisatie van alle opmerkelijke outfits die er te zien waren. Welke prints, kleuren en belijningen zien we veelvuldig terug in het winterseizoen van 2014? En welk modemerk zal zijn opmars maken door de perfecte timing in het lanceren van een gewild item? Vaak zijn dit merken die al geruime tijd bestaan, maar waar weinig mensen het bestaan vanaf wisten. Maar plots, door het spotten van een BN-er in desbetreffend item, maakt het merk een grote stap voorwaarts naar de grote modewereld en wordt overspoeld met aanvragen, orders en stylingdoeleinden. 

Isabel Marant AW 2013 (Photo:fashioncaramel)


Ook het gebruiken van een groot netwerk in de modewereld resulteert regelmatig in een stijgende naamsbekendheid. Tja, netwerken is dan ook nog steeds een must binnen de modewereld. Iets waar wij regelmatig gebruik van maken door het benaderen van interessante personen of bedrijven die mogelijk iets voor je kunnen betekenen. Natuurlijk wil je zelf ook iets voor die persoon betekenen, als blijk van waardering en de ongeschreven regel in de zakenwereld: ‘voor wat hoort wat’.
Zo hebben wij, dankzij ons netwerk, al vele leuke samenwerkingen voor Mincfashion gerealiseerd die allemaal een steentje bijdragen in de bekendheid van ons merk en de webshop.

Zo’n enorme stijging in populariteit.. een ego-boost voor een merk zullen we het maar noemen.  Een verandering waar de meeste kleine merken en ondernemingen meestal niet op berekend zijn. Omdat mode een razendsnel fenomeen is, dient er direct op een trend ingespeeld te worden.
Kijk bijvoorbeeld naar de populariteit van de Kiboots enkele jaren geleden. Een kleine, ambachtelijke onderneming die zo enorm zijn gegroeid in korte tijd, dat de voorraad in de webshop regelmatig ontoereikend was voor de vraag. Je hebt tenslotte maar 1 seizoen de kans om jouw sterke item tot zijn recht te laten komen. Gelukkig is er een sterk marketing team en een heldere toekomst visie al genoeg om het merk dankbaar gebruik te laten maken van zijn opgebouwde populariteit. Het bedrijf is nu succesvol uitgegroeid tot een volledig en divers merk met een breed assortiment en een compleet team.

Trends zijn enkel te voorspellen door een selectief groepje designers, bloggers of stijl-iconen. En dan nog slaan ze de plank nog weleens volledig mis. Als het kwartje de juiste kant op blijft rollen, is dat een teken van actie ondernemen om het merk nog meer te laten groeien en het die kant op te laten gaan die de oprichters voor ogen hebben. Ook zo’n  perfect voorbeeld is NOOSA Amsterdam. Al geruime tijd actief, maar echt succesvol sinds enkele jaren en hun deelname aan een RTL 4 programma. Zelfs na het programma heeft het enige jaren moeten duren voordat zij succesvol werden, maar door professioneel te blijven denken en geloof in het concept is het de vrouwen gelukt deze unieke accessoires op de markt te brengen en bij menig vrouw om haar arm te hangen. Hierbij was het succes dan weer puur te danken aan de enorme motivate van de oprichters en het professioneel blijven handelen in het vakgebied.

En wie kent tassenlabel FAB. Niet? Haar unieke ontwerp is uitgegroeid na vele pers publicaties, styling acties en een campagne met Jennifer Hofman als muze. De tassen zijn uitgesproken en exclusief in ontwerp dat enkel een bepaald publiek aanspreekt. Maar door de enorme groei in populariteit werden de tassen zelfs gekocht door vrouwen die normaal niet zo van ‘kleur en figuren’ waren.

Tegenwoordig gaat Nederland dus steeds meer ‘USA’ gewoontes aannemen.
Een modemerk. Pure beleving en marketing.
Volgende keer ga ik dieper in op het fenomeen ‘beleven’ als marketing instrument. Een must-do voor de modebranche tegenwoordig!


Dit artikel is eerder verschenen op VrouwMetStijl

1 opmerking: