vrijdag 21 december 2012

'King of bran' Muffin

Vezels, Tarwe, Zemelen, Linzen.. Allemaal gezond, vullend en.. laten we zeggen; het houdt de boel goed in beweging.
Omdat we in een tijdperk van gezonde alternatieven leven en daarbij bewust met onze voeding om proberen te gaan, zijn op alle ongezonde, romige en vette creaties wel gezonde varianten te vinden.
Zo ook de welbekende muffins. Duizenden variaties en oneindig veel mogelijkheden maken dit een populair gebakje dat zijn weg heeft gevonden in vele landen, culturen en monden.

Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, een onmisbaar deel van de high-tea en nu in vele DIY pakketten verkrijgbaar bij de supermarkt.
Basic-muffins zijn zo ongezond nog niet. Aangezien ze geen boter maar olie bevatten maakt dit de muffin een toegankelijk stuk genot dat zelfs voor de non-cookers onder ons simpel te bereiden is.

Gooi er een pak glazuur overheen, of dek het af met een torenhoge cream topping dan stijgt het vetgehalte echter aanzienlijk en is dit onschuldige bakseltje niet zo gezond meer..(USA style)

Na de heerlijke havermout koekjes- en muffins heb ik nu een iets andere, tevens gezonde variant gespot dat ik ga bombarderen als de ‘Bran-kingmuffin’. Bran is vezel in het Amerikaans en veroorzaakt een lichtelijke paniek-smerige grimas bij vele Amerikanen. Mede omdat het gezond blijkt te zijn en voedzaam. De Health-junks krijgen er geen genoeg van, de fastfood-junks raken nog geen enkele vezel aan.


scooping batter into the pan
Bran-smurrie voor de heerlijkste muffins..


Het recept komt dan ook uit Amerika, van Alexandracooks om precies te zijn. Het bereiden ziet er onsmakelijk uit, ook wanneer de drab in de muffin-vormpjes gegoten wordt. De puree van krenten geven de muffin een ietwat sponzig uiterlijk en structuur, maar dat doet de smaak zeker niet ten onder!


Nancy Silverton's bran muffins


Kijk, huiver en raak geïnspireerd. Hier vindt je het recept., scroll wel even naar beneden om het recept te vinden.

Note: In het engels, maar vrij makkelijk te begrijpen.
Wheat bran= tarwezemelen
Dark raisins= krenten
350F= 200 graden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten